200 млн. лева повече ще отпуснат за обучение и преквалификация на кадри

Синдикатите не виждат позитивно въздействие от антикризисните мерки върху пазара на труда

по статията работи: Ивелина Георгиева | 04.11.2011 | 17:50

200 милиона лева повече се предвижда да бъдат усвоени по ОП "Човешки ресурси" през следващата година за обучение, квалификация, преквалификация и субсидирана заетост за бизнеса. Това заяви социалният министър Тотю Младенов след посещението си на международната конференция на тема "Възстановяване чрез растеж и заетост – борбата и добрите практики на българските синдикати".

По думите на министъра това са пари, които се дават за бизнеса, за да обучи своите кадри.

Допълнително ще се дадат още 70 милиона за бизнеса отново по ОП "Човешки ресурси".

"Никога не е имало такава мащабна финансова програма за бизнеса, от която реално да се подобрят условията за труд" коментира министър Тотю Младенов.

Той съобщи, че има четири пъти повече разработени проекти от общините, бизнеса и синдикатите.

Младенов уточни, че към края на септември безработицата в страната е 9,4%.

Следващата сряда (9 ноември) социалният министър ще внесе предложението за увеличаване на минималната работна заплата с 20% в Министерския съвет. Той увери, че тя ще се повиши от 270 на 290 лева на 1 май 2012 година и това е окончателно.

В понеделник (7 ноември) по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат представени разчетите на финансовия министър Симеон Данков, от които ще стане ясно, какви са възможностите за увеличаване на пенсии.

1,2 млн. пенсионери в България получават минимална пенсия към настоящия момент и първо трябва да се помисли са тях, ако има затруднения относно разпределението на ресурса, смята Младенов. Българските пенсионери са около 2,2 млн. души.

В понеделник ще стане ясно и какви са възможностите за увеличаването на майчинските надбавки. Към момента, за да бъдат увеличени, са необходими допълнително 16 милиона лева, каза министърът. 7 милиона лева допълнително са заложени в бюджета на социалното министерство, които са предназначени за помощи на деца с увреждания.

На международната конференция днес (4 ноември) синдикатите обсъдиха предприетите през последните три години мерки за справяне с кризата от страна на държавата.

Председателят на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев коментира, че през тази година са се редуцирали предимно разходите, но понякога това е ставало неразумно. Той посочи, че концепцията за електронното правителство, която е свързана съществено с редуцирането на разходи, е все още в "мъчителен стадий". Причината за това са съкращенията в държавната администрация и нереалните крайни срокове.

Като единствената положителна мярка за справяне с кризата Тренчев отчете консерватизма на българските банки, благодарение, на който те не са могли да пострадат от т.нар. "токсични активи" и лоши кредити, както са пострадали много от западните банки.

"Нашата незрялост ни спаси от непремерени и рисковани действия в банковата система", каза председателят на синдиката КТ "Подкрепа".

Той констатира, че спасение от кризата може да се види в привличането на чужди инвеститори, които за съжаление обаче засега не възстановяват интереса си към България. Някои даже преосмислят оставането си тук.

Друга спасителна мярка според Тренчев са европейските фондове, при които безспорно има по-висок процент на усвояемост за сметка на предходното правителство.

"Мисля, че в новия бюджет са заложени нереалистично високи приходи от европейските фондове", коментира още Тренчев.

Очевидно е, че върху пазарът на труда не се е получило позитивно въздействие, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му заетостта на пазара на труда продължава да пада, при положение, че през последните три години е намаляла с 300 хиляди работни места.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Стамена Георгиева Георгиева 07.11.2011 | 15:18
Борислав, може и да е така, но когато нямаш достатъчно умен и способен персонал, бизнесът ти просто ще рухне. Мислиш ли, че разни хора с едва взели основно образование ще ти работят като висшисти или такива със средно? Много такива "бизнесмени", които искаха да пестят увиснаха, загубиха си апартаментите, къщите и колите, а сега се чудят как да си купят хляб. Колкото и да си мислите, че всички са такива, не е вярно, само с идиоти не може да се работи и да печелиш, няма шанс!
5 V D 07.11.2011 | 15:02
Програмите може да са повече, но и безработните също. Изобщо не е за хвалене това, че има толкова много хора без работа. До колко им смисъл и до колко са полезни тези обучения ще видим, ама дано наистина да почнат постоянна работа, а не само за няколко месеца и после пак да се чудят какво да правят. Да не говорим колко пари се прибират от тези програми не е истина просто, а обикновените хорица пак са си бедни.
4 Borislav Bonev 07.11.2011 | 09:13
Хора, вие не разбирате ли, че бизнесът у нас не е като този в Западна Европа. Бизнесът у нас (или по-голямата част от него) няма сметка от това, да квалифицира персонал, защото ще се налага да му плаща като на квалифициран персонал. Затова има много висшисти, които са без работа. Всеки си прави тънката сметка да изяде колкото се може повече локум, с минимални движения на зъбите ако ме разбирате!
3 Lazar Lulchev 05.11.2011 | 13:20
Да, обаче има един проблем. Българина не може да развива бизнес и малцина разбират как да правят бизнес. Зашо е така ше попитате? Ами защото дядовците ж УНСС и СУ, учат хората как да правят бизнес с учебници и разбирания от преди 20-25 години. :( Другия проблем за липсата на предприемачи в България сред българите са високите лихвени проценти по бизнес кредитите! Те влият негативно както на Българските предприемачи, така и на евнтуални чужди инвестиции. И трети проблем е съдебната състем. За него не ми се говори. На всички им е ясно, че като намаш законва система да защитиш чуждия бизнес, и че имаш високи корупционни индекси, малцина са компаниите да се усмелят да правят бизнес в държавата ти. Има и много други фактори, който пречат на инвеститори да влязат у нас, но те са от глобално естество и България няма какво много да направи по този въпорос.
2 Свежка . 04.11.2011 | 20:00
Дори и това обучение и преквалификация на кадри е пак финансирано от еврофондове. Тук личи ясно манталитетът ни – или ще чакаме някой инвеститор да дойде на бял кон и да построи българското икономика, или ще се уповаваме на фондове и други евромилостини. Тази безработица няма да намалее докато не прозрем, че само ние можем да си помогнем като влезем в ролята на дългоочаквания инвеститор.
1 Силвия Димитрова 04.11.2011 | 19:39
Той констатира, че спасение от кризата може да се види в привличането на чужди инвеститори, които за съжаление обаче засега не възстановяват интереса си към България. Някои даже преосмислят оставането си тук. Това изказване на фона на новината за увеличаване на безработицата през 2012 или поне за задържането й на нивата от таи година, ми идва в повече. Фондовете се явяват единствена алтернатива, но докога? А дали изобщо добре се усвояват средствата от тези еврофондове? Последно четох, че заради тежката бюрокрация тези фондове едва кретат.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.