И заведенията двигат цените

Ресторантьори не изключват промени да се правят всеки месец

по статията работи: iNews.bg | 10.02.2022 | 11:30
И заведенията двигат цените
Повече за:

След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, информира NOVA.

През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.

При всяка следваща вечеря в ресторант - сметката за клиента Янаки Стоянов става все по-висока. От началото на годината вече сериозно усеща разликите в менюто.

"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.”, обясни Стоянов.

Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.

"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.

"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.

"Самата услуга "ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е както преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.

Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.

"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.

Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортните таланти на България: Там,...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Бъдещето на магията в България...
  • 16:45 Другият музей: Словото-Мълчаливеца...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • Сега "Тайната съставка" - романтичен,...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Джурасик свят: Рухналото кралство"...
  • 00:40 "Аванпостът" - военен, екшън,...
  • Сега "Зулендър 2" - с уч. на Бен Стилър,...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Казино "Роял" - с уч. на Даниел...
  • 01:00 "Холивудски ченгета" - с уч. на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.