Козунак на конци в пералнята

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите лесен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.

по статията работи: iNews.bg | 24.04.2024 | 12:16
Козунак на конци в пералнята
Повече за:

Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите лесен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.

На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, ама наистина много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак.

За тестото ви е нужно:

1 кг бяла брашно;
6 яйца,
250 гр. свинска мас;
250 гр. олио;

задължително се слага и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта, пета – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това "опакованото" тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Да ви е сладко!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /7 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /55...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.6
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.